
Yaşam Koçluğu
Bireyin kendi iç desteğiyle yapmakta ve üstesinden gelmekte zorlandığı sıkıntılarında, sistematik ve teknik bir dış desteğe ihtiyaç hissettiği alanlarda, birlikte çözüm üreteceği, danışmanlık alabileceği bir profesyonelin yakınında olması, güçlü bir sinerji ve iç enerji kaynağı oluşturmakta, özgüveni daha da artmış olarak başarılarına başarı, gücüne güç katmaktadır. Her bireyin deneyimlemesinin gerektiğine inandığımız bu destekle, kendi iç performansını dışarıya yansıtmasının kısacık hayatına katacağı anlamı, sevinci yaşamasını arzu ederiz. İhtiyacınız olanı konuşmak için bekleriz buyurun.
Bu bağlamda aşağıda bir makalemi paylaşmak istiyorum sizlerle:
“YAPAMIYORUM” YOK, YAŞAM KOÇUN VAR
Koçluk; yeni bir disiplin, yeni bir kavramdır. İnsan davranışlarını dizayn etmede ve değiştirmede kullanılan son teknoloji ürünlerinden biri denilebilir.
- yüzyılda, hayatımızla ilgili doğru kararlar vermekte zorlandığımız süreçleri yaşamaktayız. Şimdiye kadar aldığımız eğitim ve bilinçaltı programlarımız; 20. yüzyıla ait. Çünkü orada doğduk. Ailemizden aldığımız programa göre başarı, mutluluk, para kazanma, iletişim anlayışlarımızı, yaşam stratejilerimizi, hayat planlarımızı o çağın gereklerine göre yapmaya programlandık. Doğal olarak bu programımızı 21.yüzyıla taşıdık. Bir önceki asırda yaşam stratejisi; bir çocuk doğar, okula gönderilir, onun için itibarlı bir meslek seçilir (muhtemelen; mühendis, hukukçu, doktor, öğretmen), bu alanda eğitimler alması sağlanır, iyi bir kurumda veya bir şirkette işe başlaması, iyi bir kariyer, iyi bir evlilik, daha fazla emekli ikramiyesi ve emekli maaşı hayali kurulurdu.
Bu strateji 21.yy da maalesef değişime uğradı. İnsanlar ayakta kalabilme paniği içindeler. Kişinin daha farklı mesleklere yönelmesi gerekmekte, kişisel gelişiminden, birkaç dil bilmesinden, yaratıcılığını geliştirmesine kadar, çağın ihtiyaçlarına cevap verecek boyuta gelebilmesi için ana mesleğinin yanında, uzmanların araştırmalarına göre en az 15-18 meslek hakkında da genel bilgiye sahip olmak zorundalar. Bu aslında yaşam mücadelesinin gereklerinden. Bir makine mühendisi kendi işini kurmak istediğinde, ya da bir şirket de üst düzey bir kariyer elde etmek istediğinde; sadece mühendislik bilgisi yeterli değil artık. Bilmesi gereken ne çok alan var; endüstriyel ilişkiler, bilgisayar, üretim planlaması, muhasebe, insan kaynakları, halkla ilişkiler, hukuk, ekonomi, reklamcılık, pazarlama, ergonomi, çevre, enformasyon, iletişim, otomasyon, tasarım, imaj, basın-yayın, psikoloji, sosyoloji ve dünyaya açılmak için uluslar arası ilişkiler, birkaç dil ve de daha fazlası. Daha fazla bilgi ve daha fazla strateji üreten, bilgiyi analiz-sentez sürecinden projelendirme ve üretme sürecine taşıyabilenler başarılı sayılıyor. Bütün bunlar, değişim sürecini profesyonel bir destek alarak planlayanlar için mümkün olabilmektedir artık. Yaşam Koçu olanlar…
Koçluğun hedeflerinden biri “ Bilmek ve Yapmak” tır. Aradaki uçurumu daraltarak bir köprü kurmaktır. İnsanları değiştirmektir. Koçluk; şu anla ilgilidir, birebir çalışırken yeni beceriler, davranışlar kazandırır. İnsanın “Yapamıyorum” dediği şey; aslında zihninde “Yapma” eylemini netleştiremediğindendir. Bunun için Koçluk alma ihtiyacı hisseder. Algısına yeni kanallar açıp, ihtiyacı olan yeni kaynaklar yüklemeniz gerekir Değişim ihtiyacında olanlar; geçmişte sahip olduğu duygulara veya davranışlara, şu an sahip olmak istemezler, uzaklaşmak isterler, kaçma isteği vardır.Geleceğe, olumluya gitmek isterler.Yani geçmişe uzaklaşmacı, geleceğe yaklaşmacı tavır içindedirler.
Koçluk; görev odaklı, günlük çalışır. Davranış ve becerilerin geliştirilmesini hedefler.Yakın geleceğin ötesine geçmez. Yakın geleceğin getirisine, görevin üstesinden gelmeye odaklıdır. Önemli olan danışanınıza maksimum destek verebilmek, değiştirmek istediği konuda süreci kısaltmak, amaca ulaştırmaktır.
Değişim yolculuğunda, insan mühendisliği yapan tüm Yaşam Koçlarına ve değişime yatırım yaparak kendini yeniden dizayn edenlere başarı dileklerimle…